Určitě to znáte i vy. V dnešní době, ať chcete či ne, všude na nás číhá svět plný reklamních sloganů – tak například ze zadní strany dámského časopisu mě před chvílí vyzývali: Leťte s námi do … za zážitky, které nikdy nekončí. Z televize zní: Nejlépe se dívá na oblíbený pořad s plným břichem atd. Tak kdo si má vybrat?!? Letět nebo jíst??? A v jakém vlastně pořadí, aby to mělo ten správný efekt? No nic, možná je čas si žít podle „sebe“ a nezatěžovat se žádnými předsudky, co se má a co nemá. Tak proč si například nedopřát poctivou domácí zabijačku. A nemusíte být hned chovatelem stáda vepříků. Možná postačí spolehlivý návod na výrobu domácí udírny a poctivý lokální řezník. Pamatujete si na to, jak paní Miluška Dvorská z proslulé střediskové vesničky Jiřího Menzela vytáhla z udírny voňavou čerstvou klobásku a k tomu si mistr Hrušínský v roli laskavého vesnického doktora Skružného se vševědoucím řidičem náklaďáku Pávkem, tedy Mariánem Labudou, otevřeli lahvinku ze sedmého schodu? Musím ještě pokračovat dále? Asi ani ne. Posuďte sami, dá se na domácí udírnu vymyslet lepší reklama? Tak proč si tento zážitkový luxus nedopřát? A my vám poradíme, jak na to. Stačí si jen nalistovat strany s podrobným návodem, vše naplánovat a možná se do toho pustit ještě teď. A pak si už jen najít spolehlivého prodejce poctivého masa. Počkejte, počkejte… I to už vlastně v nějaké reklamě doporučovali. Ale máme pro vás též chutné a zdravé recepty z dýně! Věřím, že si z nich vyberete. A když už budete s plným břichem odpočívat, nezapomeňte, že pro vás i během zimy sbíráme a chystáme prima nápady – příští měsíc to budou originální inspirace na vánoční dekorace. Ale do té doby krásný, a hlavně nápaditý listopad. Těším se na vás příště!
Monika Šestinová
Zahrada a dvůr
■ Jak zazimovat zahradu
■ Hortenzie – přezimování a super druhy
Zdraví
■ Zdravé podzimní plody
Jídlo
■ Podzim s chutí dýně
Technika
■ Testujeme: Led svítilny
Relax: Rébusy a křížovka